טיפול בגמגום אצל ילדים מתבצע בשלבים ושיטות טיפול שונות – הכירו את רחל חזן

גמגום בקרב ילדים, מופיע ב כ-20% מילדים בגילאי 2-4 שנים. גמגום זה, מתבטא בחוסר שטף בדיבור,   וזה במקרים רבים קשור גם לשליטה או רכישת השפה ולכן כ-5% מהילדים שאובחנה אצלם בעיה זו, היא תחלוף בתוך כמה חודשים ורק בקרב 1% מהילדים הגמגום עשוי להישאר עד כדי גמגום כרוני. זו הסיבה שהורים, גננות ומורים שהילד נמצא בסביבתם יכולים להבחין בגמגום ולהתייחס מיד לתופעה ולהמליץ להורים לשלוח את הילד אל קלינאית תקשורת אשר מבצעת טיפול בגמגום אצל ילדים.השיטות הן שונות על פי האבחון של הקלינאית תקשורת, אך הדבר החשוב הוא להגיע בהתמדה לכל הטיפולים ולתרגל עם הילד בבית את ההברות והמילים בשיטה של הקלינאית, כך שהשטף של הדיבור יהיה מהיר וקל יותר עבור הילד.

ילדים שמגמגמים נכנסים ללחץ ולמבוכה ומתקשים יותר בדיבור. חשוב לא לתת לילד לחוש חוסר ביטחון או כישלון כי אם לעודד אותו ולהעניק לו בבית סביבה רגועה ותומכת. יש לשחק עם הילד משחק הקשור בדיבור. ספרו לילד סיפורים שיאהב שימחישו לו כי קיים פתרון והוא ידבר באופן שוטף עם קצת עבודה יחד עם קלינאית התקשורת ואתכם כהורים. ספרו לו למשל על הצב והארנב, ככל שהארנב היה מהיר, הצב האיטי ניצח אותו בסופו של דבר. גישות מסוג זה מעניקות עידוד וביטחון ואף הבנה לילד שיבין שהוא יתמיד ויצליח לדבר באופן שוטף ממש כמו חבריו לגן או לכיתה.

טיפול בגמגום אצל ילדים – השיטות השונות שמתאימות לנתוני הילד

בגלל שילדים מפתחים בעיות רגשיות על רקע הגמגום, טיפול בגמגום מצריך שיטות שונות של ריפוי באמצעות דיבור, סביבה שמקנה הרבה שלווה, תרגול נשימות, הברות מסוימות שהילדים מתקשים להגות אותן וכן הוראות להורים כמו לא לדבר מהר מדי לילדיהם, מה שיגרום לילד להיכנס  לסחרור שיגרום לו להתקשות יותר בדיבור. ישנם כל מיני תופעות של גמגום על רקע שונה. יש כאלה שאצלם זה מולד כגון גמגום תורשתי, או גמגום שנוצר בעקבות איזו שהיא טראומה  כמו תאונת דרכים אבל במקרים רבים זו בעיה של שפה בלבד ומומלץ להורים לקחת את זה בפרופורציות נכונות ולא להלחיץ את ילדיהם.

על פי מחקרים שונים שנעשו  על נושא הגמגום, נמצא כי מדובר למעשה באוסף של סיבות גנטיות, סביבתיות ואף נוירו פיזיולוגיות. העובדה היא ש בכ- 60% מהילדים שמגמגמים ישנם אנשים נוספים במשפחה שמגמגמים. יש לציין כי לא כל בעיה בשטף הדיבור היא תוצאה של גמגום ולא כל הילדים מדברים באופן דומה. ישנם ילדים שבאופן טבעי, הדיבור אצלם יכלול היסוסים, עצירות וחזרה על מילים או הברות שונות. יש לשמור על קשר עין עם הילד בזמן שהוא מדבר והפגינו סבלנות והראו כי חשוב לכם לשמוע את מה שהוא אומר לכם. אל תתפרצו לדבריו של הילד ודאגו שאף הוא לא יתפרץ לדבריהם של אנשים או ילדים אחרים. יש להנהיג אווירה של רוגע וסבלנות. התנהגות זו, חשובה לביטחונו העצמי של הילד.

שיטות להקלה על דיבור הילד גם בבית

כאמור השיטות לסיוע לילד בשטף דיבור על מנת שיפסיק לגמגם, הן שונות ואחת מהן היא באמצעות סדנאות קול וגמגום אשר באמצעותם ניתן להגות הברות ולחזור על מילים לאט ובאופן נכון ואז ניתן לשמוע את ההבדל לפני התרגול ולאחריו. שינוי הרגלי הדיבור ותרגול בין המטופלים, יישום הנלמד בין המטופלים ועוד. סדנאות אלה כאשר נעשות בין כמה אנשים שסובלים מאותה הבעיה מחזקת את המטופלים והם מעוניינים להצליח באמצעות דיבור שוטף שנלמד באמצעות סדנה זו.

בחירת קלינאית תקשורת מוכרת להצלחה בטיפול בגמגום בקרב ילדים

כאשר אתם בוחרים את קלינאית התקשורת, וודאו כי תחום התמחותה הוא עם ילדים והיא מוכרת ואפילו פתחה שיטות של טיפול בדיבור שאכן הוכיחו את הצלחתן. ההנחיות שתעניק הקלינאית חשובות הן עבור הורי הילד המגמגם כמו להקשיב לתוכן דבריו של הילד ולא לצורת דיבורו. כאשר הילד מדבר לא כדאי לייעץ לו להירגע ולקחת אוויר או להאט את הדיבור, היות והתנהגות זו של ההורים, עשויה לגרום לו לתסכול רב יותר ולחוש תחושה של כישלון.

על מנת להצליח בטיפול בילד המגמגם, פנו אל קלינאית תקשורת מוכרת וידועה כמו רחל חזן העוסקת שנים רבות בתחום ובעלת תואר מאוניברסיטת ליון שבצרפת. רחל עבדה בביה"ח שערי צדק בירושלים במחלקת השיקום באף אוזן גרון ויצאה לדרך עצמאית כאשר החלה להשקיע במחקר שבאמצעותו פיתחה שיטות חדשות והביאו לתוצאות נפלאות בקרב ילדים ומבוגרים שסבלו מגמגום.