טיפול בקול צרוד מקנה שימוש נכון במיתרי הקול ושמירה על היגיינה קולית

מחקרים מראים כי 7% מכלל האוכלוסייה, סובלים מבעיות קול, במיוחד אלה העושים שימוש תכוף בקולם כמו מורים, מרצים, זמרים, שחקנים ועוד. שימוש יתר במיתרי הקול, גורם ליבלות ופוליפים, דלקות בגרון ותופעות נוספות. אם הצרידות אינה נעלמת בטיפול רפואי, יש להתחיל טיפול בקול צרוד המתבצע באמצעות קלינאית תקשורת. למשל תרגול נכון בדיבור עם תמיכה נשימתית יכול להקל על תופעת הצרידות, משום שנשימה בזמן דיבור יוצרת לחץ על מיתרי הקול מה שמקשה על הפקתו.

ישנם גם מאכלים שיש להימנע בהם בתקופת הצרידות כמו: פרי הדר, מאכלים חריפים, שום, בצל, מה שמעלה את חומציות הקיבה שמגרה את מיתרי הקול. יש להקפיד על שתיית מים מרובה כך שמיתרי הקול יתרככו ולא ייגרם בהם פציעה כתוצאה מחיכוך. בעיות בקול, יכולות להופיע בקרב בוגרים שכבר השלימו את תהליך הבגרות המינית אך עדיין קולם עדיין נשמע כמו קול של ילדים שעדיין לא התבגרו.

טיפול בקול צרוד ושינוי הרגלים שמזיקים למיתרי הקול

קלינאית תקשורת, יכולה לאתר טכניקות דיבור שיקלו על הצרידות. הבעיה של מי שצרוד באופן כרוני כמעט, או שצרוד הרבה זמן הינה  אימוץ של הרגלים לא טובים כמו שימוש בצעקות, דיבור מרחוק, טון גבוה מדי בדיבור ועוד. סוג זה של שימוש לא נכון במיתרי הקול, עשוי  להפעיל מאמץ על מיתרי הקול ואז הצרידות מופיעה. יש לבצע הערכה קולית לפני שמתחילים עם טיפול בקול, למשל גובה טון הדיבור, מידת התיאום בין הדיבור לנשימה והרגלי השימוש בקול.  קלינאית התקשורת, תברר את התלונות של המטופל כלפי קולו ותדע איזו תכנית יש לבנות לטיפול יעיל והחזרת הקול הצלול והטבעי של המטופל. 

התרגולים שהמטופלים יבצעו אצל קלינאית התקשורת יהיו הקפדה על דיבור בקול רגיל ולאט. יש להפריד את ההברות ולבצע חלוקה נכונה במשפט כאשר המטופלים מבצעים תמיכה נשימתית יש לדעת כי צרידות הנמשכת יותר משבועיים או צרידות שלא נגרמה כתוצאה מהתקררות או שפעת, מחייבת בדיקה אצל רופא אף אוזן וגרון. ייתכן והבעיה היא גם פיזיולוגית ויש לטפל בה בדרכים שונות על פי המלצת הרופא. 

הזנחה תגרום להחמרה בצרידות

כאמור מי שנפגע בקולו הם אנשי החינוך למיניהם, אם גננות ומורות, מרצים וכדומה, מרבית אנשי החינוך מודעים לבעיית הצרידות שפיתחו עם הזמן והזנחה רק גורמת להחמרתה. מורים רבים דוחים את הטיפול במשך השנה על מנת שהילדים לא ייפגעו בגלל שהמורים יהיו חסרים , אם בשל בדיקות או טיפולים שונים, מנוחה בבית וכדומה. פציעות ווקאליות נמשכות ומתארכות לזמן רב יותר ולכן הדבר החשוב ביותר לעשות הוא לפנות מיד לטיפול ולברר את הבעיה לפני שמחליטים על טיפול מסוים. מלבד טיפול בצרידות קלינאיות תקשורת עוסקות אף בתחום של טיפול בדיבור, כאשר קיימות בעיות  בדיבור, בהיגוי, גמגום ועוד.

אנשים שעוסקים במקצועות שעליהם להשתמש בקולם, חוששים תמיד פן יאבדו את קולם והם כבר יודעים כיצד להשתמש נכון בקולם, במיוחד זמרים שעשויים לאבד ביום אחד את קולם. יש להימנע בפעולות מסוימות שיש לבצע ולשמור על מיתרי הקול בדרך הטובה ביותר. כאשר מגיעים בזמן לקלינאית תקשורת כאשר קיימת צרידות התחלתית, באמצעות תרגול נכון, אפשר יהיה למנוע  אף התערבות כירורגית.

תחומים מעניינים ומאתגרים שבהם עוסקת קלינאית תקשורת

קלינאית תקשורת, רואה כאתגר את עבודתה, כאשר היא מעניקה כלים יעילים ושימושיים לאנשים שיש להם בעיות בקול או בדיבור. למשל אחד מהאתגרים שמתגמלים כל קלינאית תקשורת הוא טיפול בגמגום, אם בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים שעברו טראומות שונות כגון אירוע מוחי, פגיעה בראש עקב תאונה ועוד, מה שגרם להם לגמגם לפתע.  בגמגום בקרב ילדים  יש לטפל כמה שיותר מוקדם. אם הורים של ילד מגמגם מגיעים לרופא לקבלת ייעוץ וטיפול והרופא אומר להם כי אין להם מה לדאוג והגמגום  יחלוף, יש לדעת כי עצה זו הינה גרועה, היות ובגיל הרך, קיימת אפשרות לטפל באופן מהיר וקל יותר בגמגום מאשר בגיל מבוגר יותר.

יש לפנות אל קלינאית תקשורת המתמחה בתחום הגמגום ולברר את השיטות שבהן היא מטפלת. ישנן קלינאיות תקשורת שעורכות סדנאות קול וגמגום שהתוצאות בהן הן טובות. לפעמים דווקא טיפול קבוצתי בסדנאות של תרפיה בדיבור או בגמגום, עשוי להשפיע טוב יותר ולעודד מטופלים שלומדים טכניקות שונות וסיבות של גמגום ומניעתן בדרכים יעילות.

כיצד למצוא קלינאית תקשורת מומחית?

ישנן קלינאיות תקשורת רבות, אך יש לפנות לאחת שיש לה שם ומוניטין וכן המלצות של אנשים שעברו טיפול שגרם להם לדבר באופן שוטף, לאחר שגמגמו  הרבה זמן ודחו את הטיפול. רחל חזן , הינה קלינאית תקשורת בעלת שם ומוניטין של שנים. רחל הגיעה לישראל מצרפת לפני עשרים שנה  כאשר סיימה את לימודיה באוניברסיטת ליון וקיבלה תואר רחל עבדה בביה"ח שערי צדק בירושלים כקלינאית תקשורת במחלקת השיקום באף אוזן גרון כ-10 שנים ואז החליטה לפתוח קליניקה פרטית משלה אך לא לפני שתמצא שיטות שהיא תפתח בעצמה לטיפול בדיבור ובגמגום. היום היא שם דבר והשיטות שלה אכן זוכות להצלחה רבה.